Werknemer neemt ontslag

  • Als een werknemer ontslag neemt, dan is dat vaak het geval omdat hij een andere baan heeft gevonden. Een werknemer hoeft zijn dienstverband niet schriftelijk op te zeggen. Hij mag dat mondeling doen. Toch is het verstandig om aan de werknemer te vragen om zijn ontslagname op papier te zetten. Als hij dat niet wil, bevestig dan zelf schriftelijk aan hem dat, wanneer en waarom hij zijn dienstverband heeft opgezegd, liefst met handtekening voor ontvangst. 
  • Daarnaast kunnen er zaken zijn die je met hem moet bespreken, zoals een eventueel concurrentie-, relatie- en geheimhoudingsbeding. Moet hij zich daaraan houden of niet? Maar je moet ook afspraken maken over bijvoorbeeld het al dan niet terugbetaling van studiekosten en de overdracht van de werkzaamheden, klanten en relaties en over het inleveren van bedrijfseigendommen. 
  • Soms is de ontslagname van een werknemer niet simpel. Als een werknemer in een boze, emotionele bui zijn baan opzegt, dan heeft een leidinggevende de verantwoordelijkheid om te onderzoeken of hij zijn baan écht wel wilde opzeggen. Soms kan dat betekenen dat de leidinggevende de werknemer moet vragen of hij wel zeker weet dat hij ontslag wil nemen.

Onbeperkte toegang?

XpertHR Checkit is speciaal ontwikkeld om leidinggevenden binnen alle sectoren te ondersteunen bij HR- en managementvraagstukken. Door middel van praktische tools, checklists, video's en voorbeeldbrieven, vindt een leidinggevende snel een betrouwbaar antwoord op al zijn vragen.

XpertHR Checkit ondersteunt tevens de HR-manager binnen de organisatie. De HR-manager kan vol vertrouwen zaken uit handen geven, maar houdt grip door te monitoren en eigen beleid toe te voegen aan XpertHR Checkit.

Inloggen